20Απρίλιος2024

Τελευταία Νέα:

ecdltest-themata.gr

 
 

Οικογενειακό Επίδομα Ναυτικών (αιτήσεις, δικαιολογητικά)

(5 Ψήφοι, Βαθμολόγησε 4 από 5)

Οικογενειακό Επίδομα Ναυτικών ΕΛΟΕΝΕγκρίθηκαν οι νέοι συντελεστές του Οικογενειακού Επιδόματος Ναυτικών έτους 2015.

Δείτε ποιοι είναι οι δικαιούχοι, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και τις οδηγίες υποβολής αίτησης.

 

 

 

 

 

Έγκριση Συντελεστών Οικογενειακού Επιδόματος Ναυτικών 2015

Εγκρίνουμε την αριθμ. 15 απόφαση του ΔΣ/ΕΛΟΕΝ που λήφθηκε στις 24-09-2015 συνεδρίασή του, για τον καθορισμό των συντελεστών του οικογενειακού επιδόματος των ναυτικών για το έτος 2015 ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και τις μέρες θαλάσσιας υπηρεσίας ως ακολούθως (δείτε εδω την απόφαση του υπουργείου):

Με (1) παιδί 1,73 € για κάθε μέρα θαλάσσιας υπηρεσίας
Με (2) παιδιά 4,21 € για κάθε μέρα θαλάσσιας υπηρεσίας
Με (3) παιδιά 7,82 € για κάθε μέρα θαλάσσιας υπηρεσίας
Με (4) παιδιά 12,48 € για κάθε μέρα θαλάσσιας υπηρεσίας
Με (5) παιδιά 19,51 € για κάθε μέρα θαλάσσιας υπηρεσίας
Με (6) παιδιά 25,67 € για κάθε μέρα θαλάσσιας υπηρεσίας
Με (7) παιδιά και πάνω 35,47 € για κάθε μέρα θαλάσσιας υπηρεσίας

Το δικαιούμενο ποσό προκύπτει πολλαπλασιάζοντας το συντελεστή οικογενειακού επιδόματος, κατά περίπτωση, με τις ημέρες θαλάσσιας υπηρεσίας που έχει πραγματοποιήσει κατά το έτος 2015 ο δικαιούχος ναυτικός.

Η καταβολή του Οικογενειακού Επιδόματος γίνεται μέσω πίστωσης σε λογαριασμούς των δικαιούχων που τηρούνται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες του εσωτερικού που συμμετέχουν στο διατραπεζικό ηλεκτρονικό σύστημα ΔΙΑ.Σ. 

Οι δικαιούχοι που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό θα πληρωθούν με ταχυδρομικές επιταγές μέσω ΕΛ.ΤΑ.

 

 

Προθεσμίες αιτήσεων

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων και των σχετικών δικαιολογητικών καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε χρόνο με απόφασή του, αναλόγως των αναγκών της υπηρεσίας.

  • Ημερομηνία έναρξης οικογενειακού επιδόματος έτους 2014: Δευτέρα, 23/03/2015

 

 

Δικαιούχοι οικογενειακού επιδόματος ναυτικών

Δικαιούχοι οικογενειακού επιδόματος είναι οι εφοδιασμένοι με ναυτικό φυλλάδιο ναυτικοί, ασφαλισμένοι του Ν.Α.Τ., εφόσον ασφαλίσθηκαν τουλάχιστον επί δύο μήνες κατά το προηγούμενο της χορήγησης του επιδόματος έτος, οι οποίοι έχουν παιδιά από νόμιμο γάμο, ή νομιμοποίηση ή αναγνώριση ή υιοθεσία ή φυσικά παιδιά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, που δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ναυτικοί που τα παιδιά τους είναι ηλικίας μέχρι 24 ετών και είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων του δημοσίου ή ιδιωτικών σχολών (εκτός ιδιωτικών φροντιστηρίων οποιασδήποτε μορφής και αποστολής) εποπτευομένων ή ελεγχομένων υπό του κράτους (ολικής υποχρεωτικής φοίτησης) και με την προϋπόθεση ότι φοίτησαν τουλάχιστον δύο μήνες εντός του έτους για το οποίο καταβάλλεται το επίδομα και δεν αμείβονται με οποιοδήποτε ποσόν για την φοίτηση ή την μαθητεία τους στην οικεία σχολή, δικαιούνται οικογενειακού επιδόματος, εφ' όσον προσκομίσουν βεβαίωση από τη σχολή που φοιτούν.

Για τον καθορισμό των παραπάνω ορίων ηλικίας (18ο ή 24ο) λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του έτους συμπλήρωσης του ορίου και όχι η ημερομηνία γέννησης του παιδιού.

Να είναι άγαμα τουλάχιστον επί δύο μήνες κατά το έτος χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος.

Να ήταν στη ζωή, τουλάχιστον επί ένα μήνα κατά το έτος χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος έστω και αν γεννήθηκαν μετά την πραγματοποίηση της θαλάσσιας υπηρεσίας του γονέα κατά το έτος αυτό.

Αν ο ναυτικός έχει παιδί ανίκανο για κάθε εργασία, τότε δικαιούται επίδομα ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού και για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητά του, με βάση τη θαλάσσια υπηρεσία που είχε πραγματοποιήσει τον προηγούμενο χρόνο.

Αν και οι δύο γονείς είναι ναυτικοί, τότε καταβάλλεται τόσο το οικογενειακό επίδομα που δικαιολογεί η υπηρεσία του πατέρα, όσο και αυτό που πηγάζει από την υπηρεσία της μητέρας.

Αν οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση και δεν συγκατοικούν, ή ο γάμος τους έχει λυθεί με διαζύγιο, δικαίωμα για την είσπραξη του επιδόματος έχει ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια των παιδιών, ανεξάρτητα αν το δικαίωμα θεμελιώνεται στην ιδιότητα του ίδιου ως ναυτικού ή του άλλου γονέα.

 

 

Πότε γίνεται η καταβολή του επιδόματος

Το οικογενειακό επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους μία φορά το χρόνο κατά τη χρονική περίοδο από τον μήνα Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο, μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών και είναι ανάλογο προς τον αριθμό των παιδιών του ναυτικού και των ημερών ασφάλισης που αυτός πραγματοποίησε κατά το προηγούμενο έτος.

Τόσο για τη θεμελίωση του δικαιώματος, όσο και για τον υπολογισμό του καταβλητέου επιδόματος, ο μήνας υπολογίζεται σε τριάντα (30) ημέρες.

Χρόνος ασφάλισης μικρότερος των δύο μηνών δεν παρέχει δικαίωμα είσπραξης επιδόματος.

Το ποσό του οικογενειακού επιδόματος καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Λ.Ο.Ε.Ν., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εμπορικής ναυτιλίας με βάση το ύψος των εσόδων και των παροχών του προηγούμενου χρόνου.

  • Προκειμένου για παιδί που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους που αφορά το οικογενειακό επίδομα, ο υπολογισμός γίνεται με βάση ολόκληρη τη θαλάσσια υπηρεσία που είχε ο δικαιούχος την χρονιά που γεννήθηκε το παιδί.
  • Εάν για παράδειγμα, ένα παιδί γεννήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2011, ο ναυτικός δικαιούται επίδομα για το χρονικό διάστημα που αντιστοιχεί στη θαλάσσια υπηρεσία του που πραγματοποίησε μέσα στο 2011 (π.χ. για ναυτολόγηση 1/1/2011 απόλυση 30/11/2011 δικαιούται επίδομα για 11 μήνες).
  • Το οικογενειακό επίδομα προσαυξάνεται κατά 75% όταν ο δικαιούχος ναυτικός επί δύο τουλάχιστον μήνες, κατά την διάρκεια του έτους για το οποίο χορηγείται το επίδομα διατελούσε σε χηρεία ή υπηρετούσε στις ένοπλες δυνάμεις για την εκπλήρωση θητείας κληρωτού ή εφέδρου.
  • Εάν συμπέσουν στο ίδιο πρόσωπο και οι δύο ιδιότητες (χήρος - στρατιώτης) η προσαύξηση χορηγείται μία μόνο φορά.
  • Η προσαύξηση δεν χορηγείται αν ο δικαιούχος συνταξιοδοτείται λόγω θανάτου του άλλου συζύγου. Η τυχόν συνταξιοδότηση των τέκνων εκ του θανάτου του συζύγου είναι ανεξάρτητη με την χορήγηση της προσαυξήσεως.
  • Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων χορηγείται προσαύξηση 75% στο πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια ή η επιτροπεία των τέκνων, για τη θαλάσσια υπηρεσία που είχε αποκτηθεί από τον πατέρα ή τη μητέρα ή και τους δύο γονείς όταν ήταν εν ζωή.

 

 

Δικαιολογητικά

Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ναυτικού που υποβάλλεται εντός του επομένου έτους από εκείνο κατά το οποίο πραγματοποίησε θαλάσσια υπηρεσία.

Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών είναι τρία (3) χρόνια. (π.χ. για τα επιδόματα των ετών 2011, 2012 και 2013 η Υπηρεσία δέχεται κατάθεση δικαιολογητικών μέχρι και 31/12/2014, 31/12/2015 και 31/12/2016 αντίστοιχα). Μετά παραγράφεται το δικαίωμα.

Οι δικαιούχοι μπορούν να στέλνουν τα δικαιολογητικά τους είτε μέσω του Ταχυδρομείου, είτε μέσω των Λιμεναρχείων, είτε να τα καταθέτουν στα γραφεία του Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών και η είσπραξη του επιδόματος μπορεί να γίνει με εξουσιοδότηση όταν ο δικαιούχος απουσιάζει ή για οποιονδήποτε λόγο κωλύεται να προσέλθει στην Υπηρεσία μας. Οι εξουσιοδοτήσεις γίνονται και στην Υπηρεσία μας.

 

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλει ο δικαιούχος για την είσπραξη του οικογενειακού επιδόματος είναι:

  • Αίτηση (σωστά συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από το δικαιούχο ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο).
  • Αποδεικτικά θαλάσσιας υπηρεσίας (ναυτικό φυλλάδιο - πιστοποιητικά κ.λ.π.) - Δείτε παρακάτω
  • Αποδεικτικά οικογενειακής κατάστασης (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή αντ' αυτού ληξιαρχική πράξη γάμου του δικαιούχου και ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των παιδιών) - Δείτε παρακάτω
  • Αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), Δ.Ο.Υ που ανήκει ο δικαιούχος και ΑΜΚΑ δικαιούχου.
  • Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθέσεων της Τράπεζάς του (κατά προτίμηση της Εθνικής Τράπεζας με την οποία ο ΕΛΟΕΝ έχει συμβληθεί), και όπου θα αναγράφεται ευκρινώς ο αριθμός IBAN

 

Αποδεικτικά Θαλάσσιας υπηρεσίας

Πλοίο με Ελληνική Σημαία

Η θαλάσσια υπηρεσία για πλοία με Ελληνική Σημαία αποδεικνύεται με ένα από τα πιο κάτω αποδεικτικά έγγραφα:

α. Καθαρές και ευκρινείς φωτοτυπίες ναυτικού φυλλαδίου, που αποδεικνύεται η θαλάσσια υπηρεσία του έτους για το οποίο ζητείται το επίδομα, επικυρωμένες για το ακριβές φωτοαντίγραφο από δημόσια αρχή ή τον Πλοίαρχο.

Στις φωτοτυπίες πρέπει να περιλαμβάνεται η σελίδα με τα στοιχεία του ναυτικού. (Οι φωτοτυπίες του ναυτικού φυλλαδίου μπορούν να βγουν και να επικυρωθούν από την υπηρεσία μας με την προσκόμιση του ναυτικού φυλλαδίου).

Οι απολύσεις στο ναυτικό φυλλάδιο πρέπει να είναι επικυρωμένες από Δημόσια Αρχή.

Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 του ναυτικού, στην οποία θα αναφέρει ότι πραγματοποίησε την ανεπικύρωτη θαλάσσια υπηρεσία του ναυτικού φυλλαδίου.

β. Βεβαίωση Λιμενικής ή Προξενικής Αρχής ή του Ν.Α.Τ. ή της Υ.Ν.Μ. ή βεβαίωση Ναυτιλιακής Εταιρείας θεωρημένη από το Ν.Α.Τ. ή την Υ.Ν.Μ.

γ. Βεβαίωση Πλοιάρχου θεωρημένη από Λιμενική ή Προξενική Αρχή για το αληθές του Περιεχομένου.

Εξαιρετικά σε περίπτωση που είναι αδύνατο να θεωρηθεί το αληθές του περιεχομένου, λόγω μη προσέγγισης του πλοίου σε Λιμενική ή Προξενική Αρχή, τότε η θαλάσσια υπηρεσία αποδεικνύεται με την βεβαίωση του Πλοιάρχου η οποία συνοδεύεται απαραίτητα από Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 του ναυτικού, επικυρωμένη από τον Πλοίαρχο για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία να αναφέρεται ότι η βεβαιούμενη από τον Πλοίαρχο θαλάσσια υπηρεσία είναι αληθινή.

Η μη προσέγγιση του πλοίου σε Λιμενική ή Προξενική Αρχή, βεβαιώνεται από τον Πλοίαρχο και το ναυτικό.

Αν δεν υπάρχει απόλυση στο ναυτικό φυλλάδιο επειδή ο ναυτικός εξακολουθεί να είναι ναυτολογημένος, απαιτείται βεβαίωση Πλοιάρχου και έντυπη Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 του ναυτικού για το τελευταίο χρονικό διάστημα που υπηρετεί.

'Όταν ο δικαιούχος είναι ο ίδιος ο Πλοίαρχος, τότε απαιτείται μόνο μία Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 του ιδίου για τη θαλάσσια υπηρεσία του.

Οι βεβαιώσεις πρέπει να φέρουν εκτός από την υπογραφή του πλοιάρχου και τη σφραγίδα του πλοίου. Το ίδιο ισχύει και για τις έντυπες Υπεύθυνες Δηλώσεις του Ν.1599/1986 όταν αυτές επικυρώνονται για το γνήσιο της υπογραφής από τον Πλοίαρχο.

 

Πλοίο με ξένη Σημαία

Σε περίπτωση εξαγοράς θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοίο με ξένη σημαία αυτή αποδεικνύεται:

α. Από βεβαίωση του Ν.Α.Τ. στην οποία να αναφέρεται ο χρόνος και το είδος της υπηρεσίας που εξαγοράστηκε.

(ή) β. Από τα τριπλότυπα γραμμάτια είσπραξης του Ν.Α.Τ. στα οποία αναφέρεται ο χρόνος και το είδος της υπηρεσίας που εξαγοράστηκε.

 

Ειδικές περιπτώσεις για την απόδειξη θαλάσσιας υπηρεσίας

Οι δικαιούχοι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία που προσεγγίζουν πολύ τακτικά στο λιμάνι του Πειραιά ή σε άλλα Ελληνικά λιμάνια, θα πρέπει να αποφεύγουν να καταθέτουν βεβαιώσεις Πλοιάρχου και Υπεύθυνες δηλώσεις για την απόδειξη της θαλάσσιας υπηρεσίας τους.

Σε περίπτωση καταστροφής των ναυτικών φυλλαδίων λόγω ναυαγίου ή πυρκαγιάς για την εξακρίβωση της θαλάσσιας υπηρεσίας πρέπει να προσκομισθούν όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α. Βεβαίωση της εταιρείας για το χρονικό διάστημα που ο ναυτικός ήταν ναυτολογημένος.

β. Βεβαίωση από την αρμόδια Διεύθυνση του Υ.Ε.Ν. για το ναυάγιο ή την πυρκαγιά.

γ. Έντυπη Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 του ναυτικού στην οποία να βεβαιώνει ότι το ναυτικό του φυλλάδιο καταστράφηκε και να δηλώνει ότι η θαλάσσια υπηρεσία που αναγράφεται στην βεβαίωση της εταιρείας είναι αληθινή.

Σε περίπτωση θανάτου του ναυτικού στο ναυάγιο η πιο πάνω έντυπη Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 συμπληρώνεται και υπογράφεται από τη σύζυγο και σε περίπτωση ελλείψεως συζύγου, οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που νόμιμα έχει την επιμέλεια των παιδιών.

Στις βεβαιώσεις θαλάσσιας υπηρεσίας πρέπει να φαίνεται η ειδικότητα που ήταν ναυτολογημένος ο δικαιούχος.
Δεν πρέπει να βιάζονται οι δικαιούχοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους όταν η θαλάσσια υπηρεσία τους δεν είναι όλη περασμένη στο ναυτικό τους φυλλάδιο ή όταν δεν την έχουν εξαγοράσει ολόκληρη, είτε ακόμα όταν δεν έχουν εξοφληθεί τα ναυτολόγια του πλοίου.

 

 

Αποδεικτικά Οικογενειακής Κατάστασης

Η οικογενειακή κατάσταση των δικαιούχων ναυτικών αποδεικνύεται με:

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Πρέπει να έχει ημερομηνία έκδοσης το πολύ έξι μήνες πριν την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών και να φαίνεται σε αυτό η οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, για το έτος που ζητείται το επίδομα.

Αν δεν αναφέρει ότι "ο γάμος δεν έχει λυθεί και τα παιδιά είναι στη ζωή και άγαμα" πρέπει απαραίτητα να υποβάλετε έντυπη Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 από το δικαιούχο ή τον άλλο σύζυγο.

Ακόμα στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης θα πρέπει να αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία και το έτος γέννησης των παιδιών.

 

Ληξιαρχική πράξη γάμου και ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος προσκομίσει ληξιαρχική πράξη γάμου και ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των παιδιών αντί του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, θα πρέπει να υποβάλλει και έντυπη Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνει ότι ο γάμος δεν έχει λυθεί και τα παιδιά είναι στη ζωή και άγαμα.

 

Ανικανότης παιδιών

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί έχει κριθεί ανίκανο για βιοποριστική εργασία το επίδομα καταβάλλεται και μετά την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του και για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητά του ανεξαρτήτως ηλικίας με βάση τη θαλάσσια υπηρεσία του προηγούμενου έτους του πατέρα ή της μητέρας.

Η διαπίστωση της ανικανότητας γίνεται από:

α) Την πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του Οίκου Ναύτου.

β) Εάν το παιδί νοσηλεύεται σε Κρατικό νοσοκομείο ή ίδρυμα, για την πιστοποίηση της ανικανότητας γίνεται δεκτή από την Υπηρεσία βεβαίωση υπογεγραμμένη δύο (2) Διευθυντές του Νοσοκομείου ή του Ιδρύματος ή από ένα Διευθυντή και τον θεράποντα Ιατρό.

Σε κάθε μία από τις πιο πάνω περιπτώσεις, στη βεβαίωση θα πρέπει να αναγράφεται ότι το παιδί είναι ανίκανο για κάθε είδους βιοποριστική εργασία.

 

Φοιτητές - Σπουδαστές

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί σπουδάζει (μέχρι 24 ετών) και έχει υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας του, απαιτείται βεβαίωση σπουδών, από την οποία να προκύπτει ότι φοίτησε τουλάχιστον δύο (2) μήνες μέσα στο χρόνο για τον οποίο χορηγείται το επίδομα.

Όταν η σχολή είναι ιδιωτική πρέπει να αναφέρεται στη βεβαίωση ότι η φοίτηση είναι συνεχής, τακτική, υποχρεωτική και ότι η σχολή εποπτεύεται και ελέγχεται από το Κράτος (Υπουργείο Παιδείας).

Για τις σχολές εξωτερικού, θα πρέπει να προκύπτει από τη βεβαίωση σπουδών ότι ανήκουν σε Πανεπιστήμια και ότι η φοίτηση έγινε στο εξωτερικό. Το πανεπιστημιακό επίπεδο της σχολής βεβαιώνεται από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.

Δεν επιδοτούνται οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών, των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών και των ιδιωτικών φροντιστηρίων οποιασδήποτε μορφής και αποστολής.

 

Διαζευγμένοι γονείς - Επιμέλεια τέκνων

Αν οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση και δεν συγκατοικούν, ή ο γάμος τους έχει λυθεί με διαζύγιο, δικαίωμα για την είσπραξη του επιδόματος έχει ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια των παιδιών, ανεξάρτητα αν το δικαίωμα θεμελιώνεται στην ιδιότητα του ίδιου ως ναυτικού ή του άλλου γονέα.

Στην περίπτωση αυτή ο γονέας που έχει την επιμέλεια απαιτείται να το αποδείξει με δικαστική απόφαση ή με ιδιωτικό συμφωνητικό των γονέων συνοδευόμενο με την Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου που την επικυρώνει (εφόσον τα παιδιά είναι ανήλικα).

Εάν δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση σχετική με την επιμέλεια των παιδιών, το επίδομα καταβάλλεται προσωρινά στον γονέα με τον οποίο διαμένουν τα παιδιά, εφόσον προσκομιστεί ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων ενώπιον ειρηνοδίκη ή συμβολαιογράφου και υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 του δικαιούχου, στην οποία να αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση και την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος ή ο αιτών. (Ο τρόπος αυτός απόδειξης της επιμέλειας ισχύει μόνο για μία φορά και σε εξαιρετικές περιπτώσεις).

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω δικαιολογητικά δεν απαιτούνται εάν ο ένας από τους δύο συζύγους δηλώσει με Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 ότι την επιμέλεια των παιδιών έχει ο άλλος σύζυγος.

Εάν έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα και από τους δύο γονείς δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος έχει ο επίτροπος των παιδιών που έχει ορισθεί από το δικαστήριο σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

 

 

Τρόπος υποβολής αίτησης

Οι δικαιούχοι που καταθέτουν αίτηση για πρώτη φορά, θα πρέπει να συμπληρώνουν το έντυπο μόνοι τους ή με τη βοήθεια της Υπηρεσίας μας.

Σε όσους είχαν λάβει ο οικογενειακό επίδομα του προηγούμενου έτους, το έντυπο της αίτησης στέλνεται συμπληρωμένο από την Υπηρεσία.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί το ποσό του επιδόματος  να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό, πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία της τράπεζας στην έντυπη αίτηση και να θεωρήσει το γνήσιο της υπογραφής του σε Δημόσια Αρχή.

Σημαντικά

Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους άνω των 50
Βγήκε η Απόφαση για τις 15.000 προσλήψεις μακροχρόνια…
Πρόγραμμα ΤΕΒΑ Επισιστιστικό
ΤΕΒΑ: Δείτε τη λίστα με τα δωρεάν τρόφιμα - Πού και πώς θα…
ΕΥΔΑΠ δωρεάν νερό
Αιτήσεις για το νέο κοινωνικό Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο…
karta anergias
Ηλεκτρονική Ανανέωση Κάρτας Ανεργίας ΟΑΕΔ (οδηγίες)…

Lifestyle

Παντελής Παντελίδης
Lifestyle
ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ! Νεκρός σε τροχαίο ο λατρεμένος…
Κωνσταντίνα Σπυροπούλου
Lifestyle
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην γελάσεις είναι αληθινή...! Η φώτο…
Μάρκος Σεφερλής
Lifestyle
Τρελό γέλιο με τη μητέρα του Σεφερλή... Ο Μάρκος…
Lifestyle
Έγινε ο ΓΑΜΟΣ για την Ζέτα…
Νέος Έρωτας για τον Αρναούτογλου...! Ερωτική…
ΟΧΙ και "Μπάζα"...! Μέλι έσταξε το στοματάκι…

Επιδόματα

oikogeneiako epidoma oga
Οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ: πότε θα πάρουν το υπόλοιπο της Δ'…
oikogeneiako epidoma oga
Πληρωμές Οικογενειακών Επιδομάτων από τον ΟΓΑ Την Παρασκευής…
oikogeneiako epidoma oga
Οικογενειακά Επιδόματα ΟΓΑ (αίτηση, προϋποθέσεις,…
Κάρτα Σίτισης από ΚΕΠ
Κάρτα Σίτισης: Πιστώθηκε η α' δόση - Τι μπορείς να αγοράσεις &…
Επίδομα Ένδειας
Αιτήσεις για το Επίδομα Ένδειας στο Δήμο Κορυδαλλού Ο Δήμος…
Επίδομα Ενοικίου 2015 Ανθρωπιστική Κρίση
Επιδότηση Ενοικίου - Ανθρωπιστική Κρίση: Οδηγίες για Μισθωτές &…
Κάρτα Σίτισης από ΚΕΠ
Κάρτα Σίτισης: Νέα Αποτελέσματα Ενστάσεων με 256 δικαιούχους…
Δωρεάν Ρεύμα
Δωρεάν Ρεύμα Ενστάσεις: Νέος πίνακας με 208 επιπλέον δικαιούχους…
agrotes osde
Μέχρι το Δεκέμβρη η πληρωμή της πρώτης δόσης της Ενιαίας…

Επιδοτούμενα & Δωρεάν Σεμινάρια - Προγράμματα ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ, Αγροτικά

Βρεφονηπιακοι Σταθμοί ΟΑΕΔ Αιτήσεις
Αιτήσεις για δωρεάν εγγραφές σε Βρεφονηπιακούς Παιδικούς…
Αποτελέσματα Κοινωφελής Εργασία - Ενστάσεις
Αποτελέσματα Κοινωφελούς Εργασίας 413 θέσεων Αναρτήθηκαν…
Αιτήσεις Κοινωφελής Εργασία 2015
Κοινωφελή Εργασία 728 θέσεων: Παράταση αιτήσεων & Λίστα…
Αιτήσεις Κοινωφελής Εργασία 2015
Αιτήσεις Κοινωφελούς Εργασίας 728 θέσεων στο Υπουργείο…
Αιτήσεις Κοινωφελής Εργασία 2015
Αιτήσεις Κοινωφελούς Εργασίας 413 θέσεων στο Υπουργείο…
Κοινωφελής εργασία: Ωράριο, Μισθός
5μηνα Κοινωφελούς εργασίας: Τι ισχύει για το ωράριο, το…
Άδειες Κοινωφελής Εργασία
5μηνα Κοινωφελούς εργασίας: Τι ισχύει για άδειες - απουσίες…
Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους άνω των 50
Βγήκε η Απόφαση για τις 15.000 προσλήψεις μακροχρόνια…
voucher29 aei tei
Πληρωμές Voucher: Διευκρινίσεις ΟΑΕΔ για την πληρωμή των…
voucher29 aei tei
Voucher 29 ΑΕΙ/ΤΕΙ: Αποτίμηση προγράμματος κατάρτισης και…

Επικαιρότητα - Τελευταία Νέα

aionioi foitites
Επικαιρότητα

Μετεγγραφές φοιτητών: Αίτηση, Μόρια, Δικαιούχοι, Δικαιολογητικά, Προθεσμίες

Μετεγγραφές φοιτητών: Αιτήσεις, δικαιούχοι, μόρια,…
4.7
new-site
Επικαιρότητα

Επιδόματα, Επιδοτούμενα Σεμινάρια, Δωρεάν Μαθήματα

Το stie μας ανανεώνεται και σύντομα θα είμαστε πάλι μαζί…
4.0
Αμπέλια
Επικαιρότητα

Εκρίζωση αμπελιών ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Εκρίζωση αμπελιών ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση! Φτάσαμε και…
3.3
Προνοιακά Επιδόματα
Επικαιρότητα

Προνοιακά Επιδόματα: Πληρωμές Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016

Προνοιακά Επιδόματα: Μέχρι τέλος Μαρτίου οι πληρωμές για…
4.0
Διατροφικά Επιδόματα
Επικαιρότητα

Διατροφικά Επιδόματα: Πότε θα πληρωθεί το διατροφικό επίδομα Φεβρουαρίου

Διατροφικά Επιδόματα: πληρωμές για Φεβρουάριο Με απόφαση…
4.0
Επίδομα Ενοικίου 2015 Ανθρωπιστική Κρίση
Επικαιρότητα

Επίδομα ενοικίου: Πληρωμή Ζ' Δόσης, 3 δόσεις ενστάσεων, Ανθρωπιστική κρίση

Επίδομα Ενοικίου: Πότε θα πιστωθεί η Ζ' δόση - Πίστωση 3…
3.0
Κάρτα Σίτισης από ΚΕΠ
Επικαιρότητα

Κάρτα Σίτισης: Όγδοη δόση, Η' δόση, 8η δόση κάρτας αλληλεγγύης, Ανθρωπιστική Κρίση

Κάρτα Σίτισης: Πότε θα πιστωθεί η όγδοη (Η') δόση - Πίστωση…
4.8
ΝΑΤΟ
Επικαιρότητα

ΝΑΤΟ: Στην Τουρκία όσοι πρόσφυγες διασώζονται στο Αιγαίο

ΝΑΤΟ: Στην Τουρκία όσοι πρόσφυγες διασώζονται στο Αιγαίο!…
5.0
Πρεσβεία Αυστρία
Επικαιρότητα

Ραγδαίες εξελίξεις! Ανακαλείται η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη!

Ραγδαίες εξελίξεις! Ανακαλείται η Ελληνίδα πρέσβης στη…
5.0

Προσθήκη νέου σχολίου


 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα