19Μάρτιος2024

Τελευταία Νέα:

ecdltest-themata.gr

 
 

Πληρωμή Ενιαίας Ενίσχυσης: Απαντήσεις για τις μεγάλες μειώσεις στην πληρωμή των επιδοτήσεων, τι είναι Προσωρινά Δικαιώματα, τι είναι η Βασική και τι η Ενιαία Ενίσχυση και αν πληρώθηκαν τελικά οι αγρότες το 90% ή το 50% της επιδότησης

(17 Ψήφοι, Βαθμολόγησε 4 από 5)

agrotes osdeΕνώ τα χρήματα των αγροτικών επιδοτήσεων Βασικής Ενίσχυσης βρίσκονται ήδη στους λογαριασμούς των αγροτών και εξ' αρχής φαίνεται να έχει πέσει μεγάλο «τσεκούρι», σύγχυση έχει επικρατήσει στους αγρότες για το τι ακριβώς πληρώθηκαν έως τώρα

Το ecdltest-themata.gr απαντάει σε όλα σας τα ερωτήματα:

 

 

  • Πιστώθηκε το 50% της επιδότησης ή το 90%;
  • Πιστώθηκε το 90% της Ενιαίας Συνολικής Ενίσχυσης ή το 90% της Προκαταβολής;
  • Το ποσό που αναρτήθηκε με τα Προσωρινά Δικαιώματα αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό της επιδότησης;
  • Τι υπόλοιπο της συνολικής Ενιαίας Ενίσχυσης πρέπει να λάβει ακόμα ο κάθε αγρότης;
  • Πότε θα λάβει την επόμενη δόση της αγροτικής επιδότησης;

 

 

Πληρωμή Ενιαίας Ενίσχυσης και Ανάρτηση Προσωρινών Δικαιωμάτων

1) Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 αναρτήθηκαν στον online ΟΣΔΕ λογαριασμό του κάθε αγρότη, τα νέα Προσωρινά Δικαιώματα, δηλαδή τα νέα ποσά της Βασικής Ενίσχυσης που δικαιούται και θα λαμβάνει μέχρι και το 2019.

Προσοχή: Τα Προσωρινά Δικαιώματα αφορούν τη Βασική Ενίσχυση, όχι την συνολική Ενιαία Ενίσχυση.

2) Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τα χρήματα για την Βασική Ενίσχυση, τα οποία ήταν πολύ λιγότερα από τις προηγούμενες χρονιές, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός στον αγροτικό κόσμο.

3) Οι περισσότεροι αγρότες παραπληροφορημένοι εντελώς, δεν γνωρίζουν τι χρήματα είναι αυτά που έλαβαν, ούτε τι δικαιούνται να πάρουν στην επόμενη καταβολή. Μας ρωτούν αν πληρώθηκαν το 90% του συνόλου της επιδότησης, το 50% του συνόλου της επιδότησης ή το 90% της προκαταβολής; Και πώς σχετίζονται οι πιστώσεις αυτές με τα Προσωρινά Δικαιώματα που αναρτήθηκαν;

 

Τι είναι: Eνιαία Ενίσχυση - Βασική Ενίσχυση - «Προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης»

Η Ενιαία Ενίσχυση είναι το σύνολο της αγροτικής επιδότησης και αποτελείται από:

  • τη Βασική Ενίσχυση
  • και κάποια επιπλέον ποσοστά ενίσχυσης, όπως την Πράσινη Ενίσχυση (το λεγόμενο πρασίνισμα) ή το 2% για τους νέους γεωργούς κλπ.

Τα Προσωρινά Δικαιώματα είναι το συνολικό ποσό της Βασικής Ενίσχυσης που θα λαμβάνει κάθε αγρότης έως και το 2019.

 

Τι ποσοστό Ενιαίας Ενίσχυσης πληρώθηκαν οι αγρότες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πίστωσε περίπου το 90% της Βασικής Ενίσχυσης (δηλαδή το 90% περίπου του ποσού που αναρτήθηκε στα Προσωρινά Δικαιώματα) και όχι το 90% της συνολικής επιδότησης. Οπότε στην επόμενη πληρωμή, θα προστεθούν ακόμα:

  • το ποσοστό Βασικής Ενίσχυσης που υπολείπεται για τον καθένα (περίπου 10%)
  • η Πράσινη ενίσχυση που θα κυμανθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠ, από 43 έως 48%
  • και τυχόν άλλη ενίσχυση που δικαιούνται κάποιες ειδικές κατηγορίες αγροτών, όπως το 2% για νέους αγρότες

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Υπουργός αναφέρει στις δηλώσεις του ότι οι αγρότες έλαβαν το 90% της προκαταβολής, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με το 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης, αφού υπολείπονται το «πρασίνισμα» και τα πριμ.

 

• Οδηγίες για να δείτε online το ποσό της Βασικής Ενίσχυσης που κατατέθηκε στο λογαριασμό σας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

• Οδηγίες για να δείτε online τα Προσωρινά Δικαιώματα για την Βασική Ενίσχυση των αγροτών

• Κάντε κλικ εδώ για να μπείτε στην εφαρμογή για Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης

row

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 2015-12-07 21:53:34

Πληρωμή Ενιαίας Ενίσχυσης: Μπήκαν τα χρήματα στους αγρότες

Σταδιακά από σήμερα το απόγευμα, 7 Δεκεμβρίου, αναρτούνται στην εφαρμογή online πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα της Βασικής Ενίσχυσης των αγροτών.

Τα χρήματα είναι διαθέσιμα από την Τράπεζα Πειραιώς στους λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν μπορούν να παρακρατηθούν για οφειλές προς το Δημόσιο.

Στην πληρωμή δεν περιλαμβάνονται οι πληρωμές του 30% για «πράσινη ενίσχυση» που όπως ανακοινώθηκε θα καταβληθούν τον Μάρτιο.

Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί και η προκαταβολή εξισωτικής αποζημίωσης 2015..

row

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 2015-12-03 19:04:00

Ξεκίνησε η μερική ανάρτηση των δικαιωμάτων - Από Δευτέρα και βλέπουμε η πληρωμή του τσεκ

Αναρτήθηκε τελικά το απόγευμα της Πέμπτης μια πρώτη δέσμη δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι οι «τρύπες» στο μηχανογραφικό σύστημα παραμένουν ακάλυπτες και το «κούμπωμα» των στοιχείων, εξελίσσεται σε ταξίδι σαν κι αυτό του «Τιτανικού».

Σε κάθε περίπτωση μια καλύτερη εικόνα για τη ζημιά που αναμφίβολα έχει γίνει στους παραγωγούς θα μπορεί να βγει μετά την πλήρη ανάρτηση των σχετικών καταλόγων κι ακόμη καλύτερα μετά την πίστωση των λογαριασμών των αγροτών με την προκαταβολή του τσεκ, που όπως όλα δείχνουν μετατίθεται εκ νέου για την ερχόμενη Δευτέρα.

Κι αυτό, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τη βούληση των διαχειριστών του συστήματος γιατί διαφορετικά θα μιλάμε για ολοκληρωτικό φιάσκο, χειρότερο απ’ αυτό που έγινε με τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.

 

Τεχνικές Οδηγίες για την εισαγωγή στην εφαρμογή Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης

Όπως αναφέρει η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, όσοι αγρότες έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση ΟΣΔΕ, με το email και τον κωδικό πρόσβασης που έχουν μπορούν να μπουν στην εφαρμογή, αλλιώς απευθύνονται στον φορέα που έκαναν την αίτηση.

Επισημαίνεται ότι:

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω της online διαδικασίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του λογαριασμού που κατέχουν ήδη (email και κωδικό πρόσβασης) για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εφαρμογή.

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) μπορούν να απευθυνθούν στον Φορέα για την ενημέρωσή τους. Εναλλακτικά,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας με τον κλειδάριθμο που σας είχε δοθεί από τον Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) κατά την υποβολή της αίτησης σας. Εάν δεν τον έχετε ήδη δημιουργήσει μπορείτε να το κάνετε τώρα, πατώντας εδώ.

 

• Οδηγίες για να δείτε online τα Προσωρινά Δικαιώματα για την Βασική Ενίσχυση των αγροτών

• Κάντε κλικ εδώ για να μπείτε στην εφαρμογή για Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης

 

Δικαιώματα Αγροτικής Επιδότησης

Πηγή

row

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 2015-11-30 10:19:00

Την Τετάρτη τα προσωρινά δικαιώματα & την Παρασκευή η πληρωμή του τσεκ της αγροτικής επιδότησης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικά μέσα, σχετικά με την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων ανέφερε τα εξής:

«Την Τετάρτη αναρτάται ο πίνακας με τα δικαιώματα, ανά ΑΦΜ, και την Παρασκευή ξεκινάει η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης χωρίς καθυστέρηση, παρότι είναι η πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ.

Μπορούσαμε να πληρώσουμε τέλος Νοεμβρίου το 70% ως προκαταβολή. Επιλέξαμε όμως, αντί να καταβάλλουμε το 70%, να περιμένουμε λίγες μέρες, να μπούμε στο Δεκέμβρη, ώστε να πληρώσουμε, όπως μας επιτρέπει ο κοινοτικός κανονισμός, το 90% της βασικής ενίσχυσης.

Ταυτόχρονα νοικοκυρέψαμε όλες τις παλιές εκκρεμότητες που υπήρχαν ακόμα και από το 2008 και μέχρι τις 15 Δεκέμβρη θα πληρωθούν όλες οι παλιές οφειλές μέχρι και του 2014.

Υπολογίζουμε ότι μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη, θα κατευθυνθούν στην ελληνική περιφέρεια, στους αγρότες, πάνω από 1,2 δις. ευρώ που θα είναι μια ανάσα για όλη την ύπαιθρο, για όλη την οικονομία».

row

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 2015-11-08 22:19:00

Πληρωμή Ενιαίας Ενίσχυσης: Πότε θα δοθεί η αγροτική επιδότηση & Πόσο θα μειωθεί

Νέες ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου για τις ημερομηνίες πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων και τις μειώσεις που θα εφαρμοστούν στα πλαίσια της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πρώτα θα ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα, θα ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων και στη συνέχεια η έκδοση των οριστικών.

 

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου: Τέλος Νοεμβρίου το 70% των αγροτικών επιδοτήσεων

«Δεσμευόμαστε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθούν, όπως προβλέπεται, πάνω από το 70% της ενιαίας ενίσχυσης. Να το έχετε, όμως, υπ’ όψιν και να το επικοινωνήσουμε με τους αγρότες ότι στη νέα κοινή αγροτική πολιτική είναι κατά 10-15% λιγότερα τα ποσά. Υπάρχει το «πρασίνισμα», το 30% που πάει τον Φλεβάρη».

Αυτό απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλη Τζελέπη, δύο μέρες μετά τις δηλώσεις του στο πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, το μεσημέρι της Τρίτης 3 Νοεμβρίου ότι «μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες μεγάλο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 2012-2014 και ως τις 15 Δεκεμβρίου θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και η προκαταβολή που αφορά την ενιαία ενίσχυση».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αποστόλου σχετικά με τις πληρωμές των αγροτών ανέφερε τα εξής: «Όσον αφορά τις πληρωμές θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Πληρωμές έγιναν και γίνονται και ξεκινάνε από το 2009, 2010, 2012, 2013. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου όλες οι οφειλές μέχρι τέλους του 2014 θα έχουν ξεκαθαρίσει. Θα έχουν πληρωθεί όλοι. Είχαμε εφαρμογή νέας κοινής αγροτικής πολιτικής. Άλλαξαν τα δεδομένα και υπήρχε κάποια καθυστέρηση. Ποτέ δεν έχει πληρωθεί πριν από τις 10-15 Νοεμβρίου τις χρονιές που ξεκίναγε η καινούργια αγροτική πολιτική μέχρι σήμερα.

Εμείς, λοιπόν, δεσμευόμαστε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθούν, όπως προβλέπεται, πάνω από το 70%. Να το έχετε, όμως, υπ’ όψιν και να το επικοινωνήσουμε με τους αγρότες ότι στη νέα κοινή αγροτική πολιτική είναι κατά 10-15% λιγότερα τα ποσά. Υπάρχει το «πρασίνισμα», το 30% που πάει τον Φλεβάρη. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους αγρότες».

 

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταβολή του 90% της επιδότησης

Στην καταβολή του 90% της επιδότησης στις αρχές Δεκεμβρίου και στην εξόφληση του υπόλοιπου 10% τον Φεβρουάριο προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Αποστολάκης.

opekepe apostolakisΌπως ανέφερε ο ίδιος, «μετά τις 10 Νοεμβρίου και αφού έχει δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα για να ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων και στη συνέχεια η έκδοση των οριστικών. Έτσι, αντί της πληρωμής στα τέλη Νοεμβρίου προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, προκρίνεται η καταβολή στις αρχές Δεκεμβρίου του 90% της εκκαθάρισης και η εξόφληση τον Φεβρουάριο, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι από τον κανονισμό».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις εκκρεμότητες πληρωμών από το 2012 για την εξισωτική αποζημίωση και τη βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτροφία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποπληρωθούν εντός Νοεμβρίου.

 

Από τα πρακτικά της Βουλής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Εισερχόμεθα στη με αριθμό 55/29-10-2015 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κ. Μιχαήλ Τζελέπη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη φοροεισπρακτική, εισφοροεισπρακτική καταιγίδα για τους αγρότες, καθώς και την καθυστέρηση της καταβολής των ενιαίων ενισχύσεων του 2015.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Ευάγγελος Αποστόλου.

Κύριε Τζελέπη, έχετε τον λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, μετά τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσιάζει πλέον το πραγματικό της πρόσωπο στον αγροτικό κόσμο και στον πρωτογενή τομέα. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρξε προτεραιότητα από την πλευρά σας απέναντι στον αγροτικό χώρο.

Αντίθετα, φαίνεται ότι όλα τα ισοδύναμα κατά το τρίτο μνημόνιο φορτώθηκαν στις πλάτες των αγροτών, όταν αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περίπου τα 7 δισεκατομμύρια από τα 14,5 δισεκατομμύρια φόρους, στην τριετία ’16-’18 θα προέλθουν από τον αγροτικό χώρο.

Οι αγρότες όχι μόνο καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους και εισφορές, αλλά χάνουν κι αυτά που μέχρι σήμερα είχαν: Την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων –έχουν να πληρωθούν του 2014 και του 2015-την επιστροφή του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το ’13 και μετά.

Στην πιο κρίσιμη παραγωγική περίοδο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ στερεί, κύριε Υπουργέ, από τους αγρότες τη χρηματοδότηση για να καλλιεργήσουν. Αυτήν την κρίσιμη στιγμή όπου αρχίζει η νέα καλλιεργητική περίοδος –έχει αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου- η κατάσταση γίνεται ακόμα κρισιμότερη λόγω της καθυστέρησης της καταβολής των άμεσων ενισχύσεων της προκαταβολής για το 2015, όπου είχατε τη δυνατότητα φέτος να δώστε και το 75% -είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύριο- για να μπουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν, για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι μας να πάρουν τις ζωοτροφές τους.

Και ρωτώ: Πότε θα βγουν πλέον τα δικαιώματα των αγροτών; Πότε θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής, αν και είναι πλέον πολύ αργά από εδώ και πέρα; Όμως, έστω και τώρα, κάντε κάτι. Και πότε θα αποπληρωθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ των προηγούμενων χρόνων αλλά και τη χρονιά που διανύουμε;

Αποτελεί λανθασμένη επιλογή και ανακολουθία και αντίφαση να μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω του αγροτικού τομέα και από την άλλη να νομοθετείτε σε αντίθετη κατεύθυνση μόνο αυτά τα οποία έχουν διαρρεύσει προς τα έξω και μάλιστα έχουμε και τον κοινωνικό αυτοματισμό τώρα μέσα από non paper.

Ακούμε για φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017, φορολόγηση των ενισχύσεων των ΚΑΠ από το πρώτο ευρώ -πάνε οι 12.000 του αφορολόγητου!- εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με επιχειρήσεις, με επιχειρήσεις, με προκαταβολή φόρων, διπλασιασμό για φέτος και πάμε για 100%. Ακούγεται αύξηση, τριπλασιασμός της ασφαλιστικής εισφοράς, αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καταργήσαμε την επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση στις πρώτες ύλες στον αγροτικό τομέα στο 23%.

Πραγματικά, κύριε Υπουργέ, όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια τη δραματική μείωση της παραγωγικής βάσης του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα της χώρας μας, τη μείωση της αξίας της αγροτικής παραγωγής, τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, την αύξηση της αξίας των εισροών της αγροτικής παραγωγής. Σταματήστε, επιτέλους, να σπέρνετε φόρους, γιατί θα θερίσετε θύελλες!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε, κύριε Τζελέπη.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ για μια ανοχή στο χρόνο -εξάλλου δεν υπάρχει άλλη ερώτηση- γιατί ειπώθηκαν τόσα πολλά και αν τα συνδυάσουμε, αγαπητέ συνάδελφε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, το Προεδρείο πάντα δείχνει ανοχή και στους Υπουργούς και στους Βουλευτές, το επαναλαμβάνω, μετά την κουβέντα που είχαμε με τον κ. Μπουκώρο. Όμως, αυτή η ανοχή να μην ξεπεράσει τα όρια.

Έχετε και το δικαίωμα της δευτερολογίας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα προσπαθήσω, όσο το δυνατόν, να απαντήσω στα πολλά ερωτήματα που μπήκαν.

Ενιαία Ενίσχυση ΑποστόλουΘέλω, όμως, αγαπητέ συνάδελφε, να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Εσείς, για τα δύο προηγούμενα μνημόνια που εφαρμόσατε μόνοι σας, λέτε ότι «όλα καλά καμωμένα». Εμείς που πάμε να υλοποιήσουμε το τρίτο μνημόνιο, θα τα κάνουμε όλα θάλασσα, καταιγίδα.

Να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας ότι τουλάχιστον συμφωνήσαμε μαζί για το τρίτο μνημόνιο. Διότι κι εσείς κι εμείς έχουμε μια ευαισθησία ιδιαίτερα για τον αγροτικό χώρο. Θέλουμε την ευρωπαϊκή του πορεία και δεν θέλουμε να χάσουμε αυτά τα ποσά που αφορούν, είτε ενισχύσεις είτε πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Εμείς, λοιπόν, τώρα καλούμαστε να εφαρμόσουμε το τρίτο μνημόνιο. Παραμονές εκλογών και μετά τις εκλογές, είπαμε πως θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν τις επώδυνες επιπτώσεις που υπάρχουν να τις απαλύνουμε, να τις κάνουμε πιο ήπιες. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Σας καλέσαμε σε αυτήν την προσπάθεια και δεν είδαμε τίποτα από εσάς. Έχουμε επεξεργαστεί πάρα πολλά σενάρια, τα οποία θα τα πούμε.

Εκείνο, όμως, που από την αρχή θέλω εγώ να ξεκαθαρίσω είναι το τι παραλάβαμε και το τι βρήκαμε στο χώρο. Είμαι υποχρεωμένος να το πω, από την στιγμή που τοποθετηθήκατε έτσι. Μόνο από το ότι βρήκαμε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δημοσιονομικές διορθώσεις και ανακτήσεις αντιλαμβάνεστε τη δυσκολία που είχαμε. Ιδιαίτερα για το κομμάτι των ανακτήσεων που αφορά συνεταιρισμούς, δόθηκαν χρήματα χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα σας καταθέσω την πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου απειλείται η χώρα μας να υποστεί ένα καινούργιο Κουρουπητό, κάθε μέρα να υπάρχουν πρόστιμα -την ξέρετε την περίπτωση- τα οποία καταλαβαίνετε ότι θα είναι άκρως επώδυνα, ιδιαίτερα θα έλεγα και για τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Θα την καταθέσω την απάντηση, όπου κλείνοντας λέει ότι «οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιφυλάσσονται του δικαιώματος να προσφύγουν κατά της Ελλάδος, ενώπιον του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το άρθρο 108».

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός κ. Ευάγγελος Αποστόλου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Αυτό να ξέρετε ότι ήρθε γιατί επί χρόνια, από το 1992 μέχρι σήμερα, δεν είχατε κάνει ούτε μια κίνηση. Αν θέλετε, να σας ονοματίσω Υπουργούς δεν έχω κανένα πρόβλημα. Από του Χατζηγάκη την περίφημη ρύθμιση, από του Κοσκινά από το 1992 με τους συνεταιρισμούς, από του Μωραΐτη το 1994 πάλι με τους συνεταιρισμούς, από του Κοντού πάλι διάφορες αποφάσεις για τα δημητριακά. Όλα αυτά τα βρήκαμε μπροστά μας.

Τι παραλάβαμε, ιδιαίτερα όσον αφορά τον αγροτικό χώρο από πλευράς φορολογίας. Εσείς δεν φέρατε τον ν. 4172/13, όπου -πραγματικά αυτό που έγινε ήταν πρωτοφανές- κατατάξατε τους αγρότες στους επαγγελματίες, αντί να υποστηρίξετε ότι η αγροτική δραστηριότητα είναι αγροτική εκμετάλλευση. Είναι αυτό που λέμε μια «ξεσκέπαστη» δραστηριότητα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις δραστηριότητες των υπολοίπων επαγγελματιών. Αυτό, λοιπόν, το ξεχάσατε, φέρατε τη ρύθμιση με 13% από το πρώτο ευρώ, εντάξατε και τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις στη συγκεκριμένη…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Υπάρχει σχετική εγκύκλιος.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αστείο!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, συντομεύετε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όχι, πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έλεγαν στην Επιτροπή, αλλά τα μάζεψαν. Ανακρίβειες, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Μα έχετε και δευτερολογία.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Υπάρχει σχετική εγκύκλιος, ρωτήστε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ακούστε: Σε μία ερώτηση δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί το αγροτικό ζήτημα.

Κύριε Υπουργέ…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εμείς ξεκαθαρίσαμε ένα πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη. Μην με διακόπτετε. Παρακαλώ πολύ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εμείς, λοιπόν, φέραμε μία…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Τα πήγαμε καλά έως τώρα, στην τελευταία ερώτηση θα πρέπει να…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το καλοκαίρι του ’15 όπου…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, τρίτη φορά και τέταρτη μαζί. Θα σας παρακαλέσω να είστε σύντομος. Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε εκτενώς το αγροτικό ζήτημα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όχι. Από την ώρα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Απαντήστε στις ερωτήσεις του ερωτώντος Βουλευτή, για να συνεχίσουμε τη διαδικασία.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι δυνατόν, όταν έχει υποστεί τέτοιες επιθέσεις ο αγροτικός κόσμος, να ακούμε σήμερα δίκην προθέσεων ότι εμείς καταστρέψαμε φοροεισπρακτικά το χώρο. Θα τα δείτε, θα τα δούμε στη διαδρομή.

Απλά θα πω ότι εσείς φέρατε τη φορολογία με 13% και στις ενισχύσεις και με μας το καλοκαίρι του ’15, 12.000 ευρώ από τις ενισχύσεις βγήκε εκτός φορολογητέας ύλης. Αυτό ισχύει και για το εισόδημα του ’15. Ισχύει η συγκεκριμένη ρύθμιση. Από κει και πέρα, θα δούμε τι θα κάνουμε περαιτέρω. Τα θέτω αυτά για να δούμε τι συνέπειες είχε ο χώρος.

Δεν μου επιτρέπει ο χρόνος να συνεχίσω. Θα δευτερολογήσω…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε και δευτερολογία. Να ακούσουμε και τον κ. Τζελέπη και θα απαντήσετε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): ...γιατί όντως υπάρχει ένα θέμα σχετικά με τις πληρωμές. Θα τα πούμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Τζελέπη, έχετε τον λόγο και θα παρακαλούσα εντός του τριλέπτου της δευτερολογίας σας. Θα σας παρακαλέσω πολύ.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Εγώ είμαι αυστηρά στον χρόνο μου. Δέκα δευτερόλεπτα πήρα επιπλέον.

Θεωρώ ότι ο κ. Υπουργός δεν έχει κατανοήσει ότι είναι Υπουργός και ότι πρέπει να δίνει λύσεις πλέον. Δεν είναι στην αντιπολίτευση.

Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν άκουσα τίποτα σε σχέση με τα ερωτήματα για το πότε θα δοθούν οι άμεσες ενισχύσεις και τι θα γίνει μ’ όλα αυτά. Εσείς ο ίδιος χαρακτηρίσατε αυτά τα μέτρα «ταφόπλακα» για τον αγροτικό χώρο και πραγματικά είναι δυσβάσταχτο το βάρος που καλείται να σηκώσει ο αγροτικός τομέας. Είναι δυσανάλογα αυτά τα ειδικά φορολογικά μέτρα. Αυτά τα είπατε εσείς, κύριε Υπουργέ.

Σχετικά με το τι έγινε σε σχέση με τα πρώτα μνημόνια, οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι τον Οκτώβριο του 2009 που ανέλαβε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μέχρι το Νοέμβριο του 2011 όπου είχε την αποκλειστική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, διπλασιάσαμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, διπλασιάσαμε την επιστροφή του ΦΠΑ και δεν θίξαμε στο παραμικρό τον αγροτικό τομέα.

Από κει και πέρα, ναι, υπήρξε φορολόγηση με τον ν. 4192/2013 για το αγροτικό εισόδημα, της τάξης όμως του 13%. Επαφιόταν στον Υπουργό στην πορεία, βάσει του νόμου, αν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις ή όχι.

Τελικά εσείς πότε λέγατε την αλήθεια; Τότε που ζητούσατε αφορολόγητες επιδοτήσεις και βάλατε και το αφορολόγητο 12.000 ευρώ, ή τώρα που έρχεστε να το καταργήσετε; Τώρα που πάτε τις ασφαλιστικές εισφορές στον τριπλασιασμό, τώρα που μ’ αυτά που βλέπουμε προς τα έξω πάτε στο 26% τη φορολογία από το 13%;

Μάλιστα, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι πραγματικά αυξήθηκε η φορολογία από το 2009 μέχρι το 2013. Από 141 εκατομμύρια πήγε στα 449 εκατομμύρια. Εγώ αμφισβητώ αυτά τα οποία βγήκαν με το non paper προς τα έξω, τα φυλλάδια, ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν. Είχαμε, δηλαδή, μία αύξηση 211%.

Εσείς πού θέλετε να το πάτε τώρα με το 26%, όταν σήμερα ο αγρότης πληρώνει -σε σχέση με την εκκαθάριση- την προστιθέμενη αξία στην αγροτική παραγωγή, 7,5% ασφαλιστικές εισφορές έναντι του μέσου όρου των Ευρωπαίων στο 3% και τα όμορα ανταγωνιστικά κράτη, Βουλγαρία, Ουγγαρία, στο 0,3% με 0,1%;

Κύριε Υπουργέ, είπατε επίσης ότι δεν κάνουμε προτάσεις. Καταρχήν, δεν καλεστήκαμε, αλλά υπάρχει μία τροπολογία κατατεθειμένη, αυτή που ήλθε προχθές με το νομοσχέδιο που συζητούσαμε για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

Εμείς κάναμε μία πρόταση να θεσμοθετήσετε εδώ και τώρα το αγροτικό πετρέλαιο, την κάρτα του αγρότη, το ψηφιακό μητρώο. Δεν θα ανακαλύψετε εσείς το πώς θα μειώσουμε σήμερα το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα ως προς την ενέργεια. Αυτό εφαρμόζεται στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν αντίκειται στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό. Καλέστε μας και είμαστε εδώ για να σας κάνουμε προτάσεις.

Από τη δική μας πλευρά ως Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, πάντα είχαμε μία ιδιαίτερη σχέση με τον αγροτικό χώρο και τον κόσμο της υπαίθρου.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια που γίνεται τώρα, εμείς θα είμαστε μπροστά και δίπλα στον αγροτικό κόσμο, για να αποτρέψουμε αυτόν τον φορομπηχτικό, φοροεισπρακτικό στόχο που έχετε βάλει, αυτήν την καταιγίδα που προμηνύεται στον αγροτικό χώρο.

Γιατί εμείς θέλουμε πραγματικά αυτόν τον τομέα της οικονομίας που είναι αναπτυξιακός, είναι κοινωνικός, έχει εθνική σημασία να τον στηρίξουμε, για να κρατήσουμε τους Έλληνες αγρότες στην περιφέρεια, για να μην διαρραγεί και ο κοινωνικός ιστός.

Ιδού, λοιπόν, να αποδείξετε εσείς πλέον με έργα το τι θα πράξετε. Αλλά περιμένω απάντηση συγκεκριμένη σε σχέση με την ημερομηνία της καταβολής των άμεσων ενισχύσεων. Αυτό ενδιαφέρει σήμερα να ακούσουν από εσάς οι Έλληνες αγρότες που μας παρακολουθούν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Τζελέπη.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Νομίζω πως πρέπει να απαντήσουμε τώρα σ’ αυτά που ιδιαίτερα αφορούν τους αγρότες.

Έχουμε μία συμφωνία δύσκολη. Θα προσπαθήσουμε στο φορολογικό κομμάτι να προσεγγίσουμε το θέμα μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων, όπου πραγματικά εκεί πιστεύουμε θα υπάρξει μια εισπραξιμότητα ΦΠΑ τέτοια που μπορεί ακόμα να λειτουργήσει ως ισοδύναμο.

Δεύτερον, επειδή υπάρχει ιδιαίτερα το αίτημα για αυστηρότερο προσδιορισμό του επαγγέλματος του αγρότη, θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια ιδιαίτερη μεταχείριση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και βεβαίως, όσον αφορά το θέμα των ενισχύσεων θα επιμείνουμε για τα 12.000 ευρώ. Αρχίζουν να μπαίνουν πολλά σενάρια. Δεν μας επιτρέπει ο χρόνος. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, η εξισωτική αποζημίωση που θεωρείται βοήθημα να μπει ως φορολογητέα ύλη. Δεν μου επιτρέπει ο χρόνος. Αυτά όσον αφορά το φορολογικό.

Το δεύτερο κομμάτι που αφορά ιδιαίτερα τον ΟΓΑ, το ασφαλιστικό ζήτημα, η γενική πρόταση που υπάρχει είναι η καθιέρωση εθνικής σύνταξης και για τον αγρότη, δηλαδή αυτά τα 330 ευρώ που παίρνει σήμερα να ανεβούν στα 385 ευρώ, τα 390 ευρώ. Το δε ασφάλιστρο να αφορά το από εκεί και πάνω κομμάτι και να έχει την ανταποδοτική λειτουργία του. Αυτά είναι ζητήματα για τα οποία, κυρίως, θα επιμείνουμε στη σχετική διαπραγμάτευση που θα κάνουμε.

Από εκεί και πέρα, στα άλλα θέματα που βάλατε και όσον αφορά τις πληρωμές θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Πληρωμές έγιναν και γίνονται και ξεκινάνε από το 2009, 2010, 2012, 2013. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου όλες οι οφειλές μέχρι τέλους του 2014 θα έχουν ξεκαθαρίσει. Θα έχουν πληρωθεί όλοι.

Τι γίνεται τώρα με την ενίσχυση, όσον αφορά την προκαταβολή: Ξέρετε, το ξέρουμε όλοι ότι μπαίνουμε σε μια νέα κοινή αγροτική πολιτική.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Τι κάνατε το εννιάμηνο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Τζελέπη, μην διακόπτετε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας παρακαλώ.

Είχαμε εφαρμογή νέας κοινής αγροτικής πολιτικής. Άλλαζαν τα δεδομένα και υπήρχε κάποια καθυστέρηση. Ποτέ δεν έχει πληρωθεί πριν από τις 10-15 Νοεμβρίου τις χρονιές που ξεκίναγε η καινούργια αγροτική πολιτική μέχρι σήμερα.

Εμείς, λοιπόν, δεσμευόμαστε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθούν, όπως προβλέπεται, πάνω από το 70%. Να το έχετε, όμως, υπ’ όψιν και να το επικοινωνήσουμε με τους αγρότες ότι στη νέα κοινή αγροτική πολιτική είναι κατά 10-15% λιγότερα τα ποσά. Υπάρχει το «πρασίνισμα», το 30% που πάει τον Φλεβάρη. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους αγρότες.

Όσον αφορά άλλα ζητήματα που βάλατε, ειλικρινά δεν έχω μπορέσει να καταλάβω ακόμα ότι επιμένετε σε αυτό που έγινε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα χρήματα που ήταν κατατεθειμένα σε ένα τραπεζικό ίδρυμα χωρίς τόκο εμείς τα χρησιμοποιήσαμε για ζητήματα οπωσδήποτε δημοσιονομικά, αλλά αποδίδοντας ταυτόχρονα 2,3-2,4%. Αυτά τα χρήματα αφορούσαν προκαταβολές του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και θα συμψηφιστούν, όταν ολοκληρωθεί και τότε τα χρήματα αυτά θα πάνε από εκεί που τα πήραμε. Γιατί το βάζετε διαρκώς αυτό το πράγμα; Ή γιατί βάζετε το θέμα του ΕΛΓΑ;

Θα σας πω ένα πράγμα.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Πληρώστε της ζημιές του 2014! Γιατί δεν τις πληρώνετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Όχι διάλογο, κύριε Τζελέπη. Όχι διάλογο.

Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε σιγά σιγά.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το 2015 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε 124 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις. Πέρσι, το 2014, πλήρωσε 104 εκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Δεν μπορεί σε ένα χώρο που πραγματικά οι επιπτώσεις από τη θητεία σας, από τα μνημόνιά σας ήταν αυτές που τον οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, να λέτε ότι εμείς θα πολεμήσουμε για τον χώρο.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Ποια μνημόνια;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Από τα δικά σας μνημόνια δεν μας λέτε! Σαν δεν ντρέπεστε! Δεν ντρέπεστε που μιλάτε κιόλας;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Παρακαλώ, κύριε Τζαβάρα.

Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν κοκκινίζετε επιτέλους; Ακόμα κουνάτε το δάχτυλο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Σας παρακαλώ, κύριε Τζαβάρα. Σεβαστείτε το Προεδρείο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μα είναι απαράδεκτο. Απευθύνεστε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ακόμα και τώρα που θα έπρεπε να κάθεστε στη φωλιά σας και να μη μιλάτε; Έχετε αντιληφθεί ότι προσβάλλετε τους αντιπροσώπους του λαού με αυτό το ύφος;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Σεβαστείτε, σας παρακαλώ, το Προεδρείο! Ήδη ανακοινώθηκε από το Προεδρείο η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πηγή

 

Σημαντικά

Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους άνω των 50
Βγήκε η Απόφαση για τις 15.000 προσλήψεις μακροχρόνια…
Πρόγραμμα ΤΕΒΑ Επισιστιστικό
ΤΕΒΑ: Δείτε τη λίστα με τα δωρεάν τρόφιμα - Πού και πώς θα…
ΕΥΔΑΠ δωρεάν νερό
Αιτήσεις για το νέο κοινωνικό Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο…
karta anergias
Ηλεκτρονική Ανανέωση Κάρτας Ανεργίας ΟΑΕΔ (οδηγίες)…

Lifestyle

Παντελής Παντελίδης
Lifestyle
ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ! Νεκρός σε τροχαίο ο λατρεμένος…
Κωνσταντίνα Σπυροπούλου
Lifestyle
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην γελάσεις είναι αληθινή...! Η φώτο…
Μάρκος Σεφερλής
Lifestyle
Τρελό γέλιο με τη μητέρα του Σεφερλή... Ο Μάρκος…
Lifestyle
Έγινε ο ΓΑΜΟΣ για την Ζέτα…
Νέος Έρωτας για τον Αρναούτογλου...! Ερωτική…
ΟΧΙ και "Μπάζα"...! Μέλι έσταξε το στοματάκι…

Επιδόματα

Έξοδα Κηδείας ΕΔΟΕΑΠ
Δικαιολογητικά για Έξοδα Κηδείας ΕΔΟΕΑΠ Ο Οργανισμός ΕΔΟΕΑΠ…
Επίδομα Πολύτεκνες Μητέρες ΟΓΑ
Επίδομα 1.000€ σε πολύτεκνες μητέρες από τον ΟΓΑ (αιτήσεις &…
epidoma enoikiou sitisis
Αποτελέσματα Ανθρωπιστικής Κρίσης Ανακοινώθηκαν απόψε τα…
Επίδομα ΟΑΕΕ - ΜΜΕ
Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων OAEE &…
Προνοιακά Επιδόματα
Προνοιακά Επιδόματα: Μόνο στον δήμο μόνιμης διαμονής οι αιτήσεις…
Εγγυημένο Εισίδημα Πληρωμή
Εγγυημένο Εισόδημα: Πότε θα γίνει η καταβολή χρημάτων Εν μέσω…
Εποχικό βοήθημα ΟΑΕΔ - Οικοδόμων
Αιτήσεις για το Eποχικό Επίδομα ΟΑΕΔ (Οικοδόμων, ηθοποιών,…
Επίδομα Ένδειας
Επίδομα Ένδειας 600 € εφάπαξ σε ευπαθείς ομάδες Οι Δήμοι της…
Επίδομα ορεινών περιοχών
Κατάλογος με τις Ορεινές & Μειονεκτικές Περιοχές που δικαιούνται…

Επιδοτούμενα & Δωρεάν Σεμινάρια - Προγράμματα ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ, Αγροτικά

Βρεφονηπιακοι Σταθμοί ΟΑΕΔ Αιτήσεις
Αιτήσεις για δωρεάν εγγραφές σε Βρεφονηπιακούς Παιδικούς…
Αποτελέσματα Κοινωφελής Εργασία - Ενστάσεις
Αποτελέσματα Κοινωφελούς Εργασίας 413 θέσεων Αναρτήθηκαν…
Αιτήσεις Κοινωφελής Εργασία 2015
Κοινωφελή Εργασία 728 θέσεων: Παράταση αιτήσεων & Λίστα…
Αιτήσεις Κοινωφελής Εργασία 2015
Αιτήσεις Κοινωφελούς Εργασίας 728 θέσεων στο Υπουργείο…
Αιτήσεις Κοινωφελής Εργασία 2015
Αιτήσεις Κοινωφελούς Εργασίας 413 θέσεων στο Υπουργείο…
Κοινωφελής εργασία: Ωράριο, Μισθός
5μηνα Κοινωφελούς εργασίας: Τι ισχύει για το ωράριο, το…
Άδειες Κοινωφελής Εργασία
5μηνα Κοινωφελούς εργασίας: Τι ισχύει για άδειες - απουσίες…
Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους άνω των 50
Βγήκε η Απόφαση για τις 15.000 προσλήψεις μακροχρόνια…
voucher29 aei tei
Πληρωμές Voucher: Διευκρινίσεις ΟΑΕΔ για την πληρωμή των…
voucher29 aei tei
Voucher 29 ΑΕΙ/ΤΕΙ: Αποτίμηση προγράμματος κατάρτισης και…

Επικαιρότητα - Τελευταία Νέα

aionioi foitites
Επικαιρότητα

Μετεγγραφές φοιτητών: Αίτηση, Μόρια, Δικαιούχοι, Δικαιολογητικά, Προθεσμίες

Μετεγγραφές φοιτητών: Αιτήσεις, δικαιούχοι, μόρια,…
4.7
new-site
Επικαιρότητα

Επιδόματα, Επιδοτούμενα Σεμινάρια, Δωρεάν Μαθήματα

Το stie μας ανανεώνεται και σύντομα θα είμαστε πάλι μαζί…
4.0
Αμπέλια
Επικαιρότητα

Εκρίζωση αμπελιών ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Εκρίζωση αμπελιών ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση! Φτάσαμε και…
3.3
Προνοιακά Επιδόματα
Επικαιρότητα

Προνοιακά Επιδόματα: Πληρωμές Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016

Προνοιακά Επιδόματα: Μέχρι τέλος Μαρτίου οι πληρωμές για…
4.0
Διατροφικά Επιδόματα
Επικαιρότητα

Διατροφικά Επιδόματα: Πότε θα πληρωθεί το διατροφικό επίδομα Φεβρουαρίου

Διατροφικά Επιδόματα: πληρωμές για Φεβρουάριο Με απόφαση…
4.0
Επίδομα Ενοικίου 2015 Ανθρωπιστική Κρίση
Επικαιρότητα

Επίδομα ενοικίου: Πληρωμή Ζ' Δόσης, 3 δόσεις ενστάσεων, Ανθρωπιστική κρίση

Επίδομα Ενοικίου: Πότε θα πιστωθεί η Ζ' δόση - Πίστωση 3…
3.0
Κάρτα Σίτισης από ΚΕΠ
Επικαιρότητα

Κάρτα Σίτισης: Όγδοη δόση, Η' δόση, 8η δόση κάρτας αλληλεγγύης, Ανθρωπιστική Κρίση

Κάρτα Σίτισης: Πότε θα πιστωθεί η όγδοη (Η') δόση - Πίστωση…
4.8
ΝΑΤΟ
Επικαιρότητα

ΝΑΤΟ: Στην Τουρκία όσοι πρόσφυγες διασώζονται στο Αιγαίο

ΝΑΤΟ: Στην Τουρκία όσοι πρόσφυγες διασώζονται στο Αιγαίο!…
5.0
Πρεσβεία Αυστρία
Επικαιρότητα

Ραγδαίες εξελίξεις! Ανακαλείται η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη!

Ραγδαίες εξελίξεις! Ανακαλείται η Ελληνίδα πρέσβης στη…
5.0

Σχόλια  

0 #1 eleni31 09-12-2015 19:27
Εξαιρετικό άρθρο. Επιτέλους γιατί όντως με το χαμό που γραφουν δεν ηξερα καν τι έλαβα
Αναφορά στον Διαχειριστή

Προσθήκη νέου σχολίου


 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα