27Απρίλιος2024

Τελευταία Νέα:

ecdltest-themata.gr

 
 

Νόμπελ Ειρήνης στους «Ήρωες του Αιγαίου»: Δύο Έλληνες και μία Αμερικανίδα προτείνει η Ελλάδα για το φετινό βραβείο Νόμπελ ειρήνης

(1 Ψήφος, Βαθμολόγησε 5 από 5)

Νόμπελ Ειρήνης στους Ήρωες τους ΑιγαίουΞεπέρασε τις 620.000 υπογραφές η ψηφοφορία με αίτημα να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου που άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη.

Τρία πρόσωπα προτείνονται για Νόμπελ Ειρήνης και μέσω αυτών όλοι οι «Ήρωες του Αιγαίου», σε επιστολή που θα σταλθεί από κορυφαίους παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας στην Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ.

 

Ποιοι προτείνονται για Νόμπελ από την Ελλάδα

Τις υποψηφιότητες προτείνουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Γεώργιος Πετράκος Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο καθηγητής και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Με επιστολή τους στην Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ προτείνονται δυο Έλληνες εθελοντές και μια ξένη εθελόντρια, που με τις πράξεις τους έγιναν γνωστοί και σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα για το δράμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης:

  • η 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση και
  • ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός
  • και ακτιβίστρια, η γνωστή ηθοποιός Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών.

Στο πρόσωπο των δύο Ελλήνων ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου και στο πρόσωπο της ξένης εθελόντριας τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Όπως έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το μεγάλο βραβείο θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

α) Η γιαγιά Αιμιλία Καμβύση 85 χρονών στη Λέσβο

Παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι έζησε όλη της τη ζωή στο ψαροχώρι της Σκάλας Συκαμνιάς. Μαζί με άλλες δυο φίλες της την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται ένα βρέφος παιδί μιας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή.

Γιαγιάδες Λέσβου για Νόμπελ Ειρήνης 

Αυτό οι τρεις γιαγιάδες συνεχίσουν να το κάνουν όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής – ανθρωπιστικής κρίσης.

Κάθε μέρα κατεβαίνουν στην ακτή, και κάθονται μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες συμπαραστεκόμενοι με όποιον τρόπο μπορούν στους εκατοντάδες ανθρώπους που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τη συνάντησε για να την συγχαρεί για ότι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες της απάντησε στον Πρόεδρο «Γιατί μου λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;».

Το ίδιο επιμένει να λέει οπότε τη ρωτούν για το γιατί βοηθάει τους πρόσφυγες. «Καλά παιδιά είναι λέει. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

 

β) Ο ψαράς Στρατής Βαλιαμός 40 χρονών στη Σκάλα Συκαμνιάς

Ο Στρατής Βαλιαμός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Χρόνια τώρα με τη βάρκα του σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Όχι μόνο όταν τυχαία τους βρίσκει στο δρόμο του αλλά πολλές φορές επιχειρώντας ο ίδιος με τη μικρή ξύλινη βάρκα του ως διασώστης.

Αρνείται να μιλήσει για όσα έχει κάνει, αρνείται να φωτογραφηθεί λέει μόνο πως έτσι έπρεπε να κάνει και έτσι έκανε. Στο χωριό λένε πως ο Στρατής Βαλιάμος μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες της Σκάλας Συκαμνιάς έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους «έτσι γιατί έπρεπε».

 

γ) Η ηθοποιός του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον

Η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον με δάκρυα στα μάτια επί μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο προϋπαντούσε στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στο νησί.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι ‘κάποιοι άλλοι’ και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε», είχε δηλώσει η ηθοποιός αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σούζαν Σάραντον για Νόμπελ Ειρήνης

«Ως μάνα τριών παιδιών», είχε υποστηρίξει στη δήλωση της, «καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν» κατέληξε.

Η Σούζαν Σάραντον είχε κινηθεί σε όλες τις ακτές όπου αποβιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες και είχε συζητήσει για την κατάσταση με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιχειρούν στην περιοχή. Επίσης, είχε επισκεφθεί καταυλισμούς προσφύγων ενώ είχε προσφέρει υλικά στην περίθαλψη τους.

 

 

Ποιοι ψήφισαν

Μεταξύ των χιλιάδων πολιτών που εξέφρασαν τη στήριξή τους στο ψήφισμα να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Ήρωες των Nησιών του Αιγαίου είναι και η κυβέρνηση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πολιτικοί από όλα τα κόμματα, ευρωβουλευτές, επιφανείς επιστήμονες, καθηγητές κάθε βαθμίδας, διανοούμενοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές και καλλιτεχνές διεθνούς φήμης.

Ελλάδα Νόμπελ Ειρήνης

 

 

Κέιμενο υποψηφιότητας

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ψαράδες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι, εθελοντές, κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου… άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε πρόσφυγες πολέμου.

Και ενώ οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από φράχτες, οι αλληλέγγυοι νησιώτες είναι εκεί μέρα και νύχτα, με κρύο και καύσωνα, για να προσφέρουν στεγνά ρούχα, νερό, φαγητό και στέγη. Συχνά ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους συνανθρώπους μας από τα κύματα. 

Με τις πράξεις τους έπνιξαν το φόβο και το ρατσισμό σε ένα κύμα αλληλεγγύης και απέδειξαν ότι σε στιγμές κρίσης, στεκόμαστε ως μία, ενωμένη ανθρωπότητα. Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε αυτό το μήνυμα να ακουστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να γίνει παράδειγμα. 

Υπόγραψε τώρα το ψήφισμα, για να ζητήσουμε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου. Για να μετρήσει η στήριξή σου, πληκτρολόγησε το email σου και τα στοιχεία σου στο κουτί και πάτα «Υπογράφω». Αφού υπογράψεις, διάδωσέ το παντού μέσω email, Facebook και Twitter για να πιάσουμε το στόχο μας! 

Την Κυριακή λήγει η προθεσμία και ακαδημαϊκοί κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα καταθέσουν τις υπογραφές μας στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, μαζί με την υποψηφιότητα.

*Αυτή η εκστρατεία ξεκίνησε από δύο μέλη του Avaaz: την Αλκμήνη από το Ηράκλειο και τον Stephen από την Ουάσινγκτον.

 

Ήρωες του Αιγαίου Νόμπελ Ειρήνης

 Ήρωες του Αιγαίου Νόμπελ Ειρήνης

Ήρωες του Αιγαίου Νόμπελ Ειρήνης

Ήρωες του Αιγαίου Νόμπελ Ειρήνης

Ήρωες του Αιγαίου Νόμπελ Ειρήνης

Ήρωες του Αιγαίου Νόμπελ Ειρήνης

 

Σημαντικά

Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους άνω των 50
Βγήκε η Απόφαση για τις 15.000 προσλήψεις μακροχρόνια…
Πρόγραμμα ΤΕΒΑ Επισιστιστικό
ΤΕΒΑ: Δείτε τη λίστα με τα δωρεάν τρόφιμα - Πού και πώς θα…
ΕΥΔΑΠ δωρεάν νερό
Αιτήσεις για το νέο κοινωνικό Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο…
karta anergias
Ηλεκτρονική Ανανέωση Κάρτας Ανεργίας ΟΑΕΔ (οδηγίες)…

Lifestyle

Παντελής Παντελίδης
Lifestyle
ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ! Νεκρός σε τροχαίο ο λατρεμένος…
Κωνσταντίνα Σπυροπούλου
Lifestyle
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην γελάσεις είναι αληθινή...! Η φώτο…
Μάρκος Σεφερλής
Lifestyle
Τρελό γέλιο με τη μητέρα του Σεφερλή... Ο Μάρκος…
Lifestyle
Έγινε ο ΓΑΜΟΣ για την Ζέτα…
Νέος Έρωτας για τον Αρναούτογλου...! Ερωτική…
ΟΧΙ και "Μπάζα"...! Μέλι έσταξε το στοματάκι…

Επιδόματα

epidoma enoikiou sitisis
Αποτελέσματα Ανθρωπιστικής Κρίσης Ανακοινώθηκαν απόψε τα…
foititiko epidoma
Φοιτητικό - Στεγαστικό Επίδομα 1000 € (αίτηση, προϋποθέσεις,…
Εποχικό βοήθημα ΟΑΕΔ - Οικοδόμων
Αιτήσεις για το Eποχικό Επίδομα ΟΑΕΔ (Οικοδόμων, ηθοποιών,…
επίδομα ανεργίας για νέους 20-29
Επίδομα ΟΑΕΔ σε άνεργους νέους 20-29 ετών Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει…
Κάρτα Σίτισης από ΚΕΠ
Κάρτα Αλληλεγγύης: Άρχισε η Ταχυδρομική Αποστολή του PIN της…
oikogeneiako epidoma oga
Οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ: πότε θα πάρουν το υπόλοιπο της Δ'…
Κάρτα Σίτισης από ΚΕΠ
Κάρτα Σίτισης: Πιστώθηκε η α' δόση - Τι μπορείς να αγοράσεις &…
Επίδομα ορεινών περιοχών
Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έως 600 ευρώ…
Επίδομα απροστάτευτων παιδιών
Επίδομα απροστάτευτων τέκνων Δείτε αν δικαιούστε το επίδομα…

Επιδοτούμενα & Δωρεάν Σεμινάρια - Προγράμματα ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ, Αγροτικά

Βρεφονηπιακοι Σταθμοί ΟΑΕΔ Αιτήσεις
Αιτήσεις για δωρεάν εγγραφές σε Βρεφονηπιακούς Παιδικούς…
Αποτελέσματα Κοινωφελής Εργασία - Ενστάσεις
Αποτελέσματα Κοινωφελούς Εργασίας 413 θέσεων Αναρτήθηκαν…
Αιτήσεις Κοινωφελής Εργασία 2015
Κοινωφελή Εργασία 728 θέσεων: Παράταση αιτήσεων & Λίστα…
Αιτήσεις Κοινωφελής Εργασία 2015
Αιτήσεις Κοινωφελούς Εργασίας 728 θέσεων στο Υπουργείο…
Αιτήσεις Κοινωφελής Εργασία 2015
Αιτήσεις Κοινωφελούς Εργασίας 413 θέσεων στο Υπουργείο…
Κοινωφελής εργασία: Ωράριο, Μισθός
5μηνα Κοινωφελούς εργασίας: Τι ισχύει για το ωράριο, το…
Άδειες Κοινωφελής Εργασία
5μηνα Κοινωφελούς εργασίας: Τι ισχύει για άδειες - απουσίες…
Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους άνω των 50
Βγήκε η Απόφαση για τις 15.000 προσλήψεις μακροχρόνια…
voucher29 aei tei
Πληρωμές Voucher: Διευκρινίσεις ΟΑΕΔ για την πληρωμή των…
voucher29 aei tei
Voucher 29 ΑΕΙ/ΤΕΙ: Αποτίμηση προγράμματος κατάρτισης και…

Επικαιρότητα - Τελευταία Νέα

aionioi foitites
Επικαιρότητα

Μετεγγραφές φοιτητών: Αίτηση, Μόρια, Δικαιούχοι, Δικαιολογητικά, Προθεσμίες

Μετεγγραφές φοιτητών: Αιτήσεις, δικαιούχοι, μόρια,…
4.7
new-site
Επικαιρότητα

Επιδόματα, Επιδοτούμενα Σεμινάρια, Δωρεάν Μαθήματα

Το stie μας ανανεώνεται και σύντομα θα είμαστε πάλι μαζί…
4.0
Αμπέλια
Επικαιρότητα

Εκρίζωση αμπελιών ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Εκρίζωση αμπελιών ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση! Φτάσαμε και…
3.3
Προνοιακά Επιδόματα
Επικαιρότητα

Προνοιακά Επιδόματα: Πληρωμές Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016

Προνοιακά Επιδόματα: Μέχρι τέλος Μαρτίου οι πληρωμές για…
4.0
Διατροφικά Επιδόματα
Επικαιρότητα

Διατροφικά Επιδόματα: Πότε θα πληρωθεί το διατροφικό επίδομα Φεβρουαρίου

Διατροφικά Επιδόματα: πληρωμές για Φεβρουάριο Με απόφαση…
4.0
Επίδομα Ενοικίου 2015 Ανθρωπιστική Κρίση
Επικαιρότητα

Επίδομα ενοικίου: Πληρωμή Ζ' Δόσης, 3 δόσεις ενστάσεων, Ανθρωπιστική κρίση

Επίδομα Ενοικίου: Πότε θα πιστωθεί η Ζ' δόση - Πίστωση 3…
3.0
Κάρτα Σίτισης από ΚΕΠ
Επικαιρότητα

Κάρτα Σίτισης: Όγδοη δόση, Η' δόση, 8η δόση κάρτας αλληλεγγύης, Ανθρωπιστική Κρίση

Κάρτα Σίτισης: Πότε θα πιστωθεί η όγδοη (Η') δόση - Πίστωση…
4.8
ΝΑΤΟ
Επικαιρότητα

ΝΑΤΟ: Στην Τουρκία όσοι πρόσφυγες διασώζονται στο Αιγαίο

ΝΑΤΟ: Στην Τουρκία όσοι πρόσφυγες διασώζονται στο Αιγαίο!…
5.0
Πρεσβεία Αυστρία
Επικαιρότητα

Ραγδαίες εξελίξεις! Ανακαλείται η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη!

Ραγδαίες εξελίξεις! Ανακαλείται η Ελληνίδα πρέσβης στη…
5.0

Προσθήκη νέου σχολίου


 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Περισσότερα